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신영재 | 대학원 생명자원과학과(천) (공학관)

  • 직급:
    교수

교수소개

연세대학교에서 학부와 석사를 마치고, 미국 Cornell University Dept. of Food science에서 "Effects of Postharvest Treatment on Physical Quality, Antioxidant Composition and Activity of Strawberry Fruit" 으로 박사학위를 취득하였으며, 졸업 후 동 대학교 Horticulture에서 "Potential Synergistic Effect of Turmeric on Antioxidant Activity of Curry Spices"로 박사 후 연구원으로 연구를 수행하였다.
오뚜기식품 중앙연구소 과일가공팀에서 10여년 근무하면서 토마토 가공품을 비롯한 여러 과채류를 이용한 가공품 개발 및 기초연구를 하였다.
관심 연구분야는 과채류 수확 후 처리 기술에 의한 품질변화, 과채류의 bioactive compounds의 항산화 및 항암 효과, 1-Methylcyclopropene (1-MCP)을 이용한 과채류의 저장성 향상 등이다.

교육철학

교수는 학생들을 가르치고, 연구하고 올바른 인격과 인생을 가르치는 사람이라고 생각한다. 하지만 요즘 같은 경쟁시대에는 교수의 주업무가 연구이며, 부업무는 교육이고, 학생의 인격과 인생을 진심으로 가르치는 교수가 줄어들고 있는 현실이다. 위의 세가지를 발란스를 맞추어 행동하는 것이 가장 중요하다고 생각한다.

강의실에서는 교수 주도형 강의에서 학생 주도형 강의방법으로 변해야 한다. 학생 스스로 답을 찾을 수 있도록 지식을 전달하고, 학생들의 숨은 잠재력을 깨워주는 것이 교수의 역할이라고 생각한다. 교수 연구실은 학생들의 상담 등을 위해서 부담 갖지않고 찾아올 수 있도록 항상 열려 있어야 한다고 생각한다.

학력

  • [1994] 학사 연세대학교 / / 생물자원공학과
  • [1996] 석사 연세대학교 / / 식품생물공학과
  • [2008] 박사 Cornell University / / 식품과학과

주요경력

  • 오뚜기식품 중앙연구소 (1995-12-01)
  • 성균관대학교 (2009-08-31)

주요연구분야

1.과채류의 항산화 및 항치매에 관한 연구
2.HPLC를 이용한 식물성 식품소재의 phytochemical 분석
3.신선식품의 저장성 향상에 관한 연구
4.과채류를 이용한 다양한 가공품 개발 및 품질분석
5.푸드 업사이클링을 통한 신제품 개발 및 환경 친화적인 생산 방법을 연구

컨설팅 가능 분야

HPLC를 이용한 식물성 식품소재의 phytochemical 분석, 수확 후 처리 기술, 다양한 과채류 등 신선식품의 저장 유통, 기능성식품 개발, 지역 특산물을 이용한 다양한 가공품 개발

연구업적

  • 일반논문[20240401] Antioxidant compounds and activities of Perilla frutescens var. crispa and its processed products
  • 일반논문[20240229] Comparative evaluation of physicochemical characteristics, organic acid, and sugar compositions in colored cherry tomatoes
  • 일반논문[20240204] Comparative Analysis of Polyphenol Content and Antioxidant Activity of Different Parts of Five Onion Cultivars Harvested in Korea
  • 일반논문[20231031] Physicochemical characteristics, organic acid, and sugar compositions in bulb, peel, and root of five onion cultivars
  • 일반논문[20210701] Analysis of the Chemical, Antioxidant, and Anti-Inflammatory Properties of Pink Pepper (Schinus molle L.)
  • 일반논문[20210401] Antioxidant composition and activity of aronia leaves at different stages of maturity
  • 일반논문[20210201] Physicochemical quality, antioxidant compounds, and activity of 'Beta Tiny' and 'TY Nonari' cherry tomatoes during storage
  • 일반논문[20201201] Antioxidant compounds and activities of pedicel and sepals from twelve varieties of colored cherry tomatoes
  • 일반논문[20200901] Antibacterial and in vitro antidementia effects of aronia (Aronia melanocarpa) leaf extracts
  • 일반논문[20200901] Estimation of daily intake of lycopene, antioxidant contents and activities from tomatoes, watermelons, and their processed products in Korea
  • 일반논문[20200801] Physicochemical qualities, antioxidant compounds, and activities of six mini paprika cultivars
  • 일반논문[20200701] Chemical composition and antioxidant capacity of black pepper pericarp
  • 일반논문[20200501] Assessment of physicochemical property, antioxidant content and activity, and inhibition of cholinesterase between unripe and ripe blueberry fruit
  • 일반논문[20200501] Comparative study of the bioactive compounds, flavours and minerals present in black pepper before and after removing the outer skin
  • 일반논문[20200401] Green Pepper (Piper nigrum L.) Extract Suppresses Oxidative Stress and LPS-Induced Inflammation via Regulation of JNK Signaling Pathways
  • 일반논문[20191201] Influence of Ripening Stage and Cultivar on Physicochemical Properties and Antioxidant Compositions of Aronia Grown in South Korea
  • 일반논문[20191201] Influence of ripening stage and cultivar on physicochemical properties, sugar and organic acid profiles, and antioxidant compositions of strawberries
  • 일반논문[20190601] Antioxidant contents and activities of twelve varieties of vegetable sprouts
  • 일반논문[20180201] 히비스커스 찻잎의 원산지 별 항산화 물질과 항산화능 간의 상관관계 분석
  • 일반논문[20171001] Antioxidant Compounds and Activities of Different Organs of Potted Cymbidium spp. Grown in Korea
  • 일반논문[20170401] Antioxidant compounds and activities of edible roses (Rosa hybrida spp.) from different cultivars grown in Korea
  • 일반논문[20160201] Effects of an Ethylene Absorbent and 1-Methylcyclopropene on Tomato Quality and Antioxidant Contents during Storage
  • 일반논문[20160201] 한국에서 재배한 설향 및 장희 딸기의 성숙도별 일반 품질 및 항산화능 분석
  • 일반논문[20151001] 한식볶음밥 소스 3종의 살균조건에 따른 일반 품질분석 및 관능평가
  • 일반논문[20151001] Estimation of daily curcuminoid intake from commercial curry products
  • 일반논문[20150516] Antioxidant Profile, Antioxidant Activity, and Physicochemical Characteristics of Strawberries from Different Cultivars and Harvest Locations
  • 일반논문[20140901] Near-infrared Reflectance Spectroscopy as a Rapid and Non-destructive Analysis Tool for Curcuminoids in Turmeric
  • 일반논문[20140228] Effects of Egg Shell Membrane Hydrolysates on Anti-Inflammatory, Anti-Wrinkle, Anti-Microbial Activity and Moisture-Protection
  • 일반논문[20131120] Optimization and Validation of High-Performance Liquid Chromatography Method for Individual Curcuminoids in Turmeric by Heat-Refluxed Extraction
  • 일반논문[20130430] 사골농축액 시료 중에 함유된 아미노산 정량분석에 대한 오차 요인 및 측정불확도 추정
  • 일반논문[20121021] Correlation between Antioxidant Concentrations and Activities of Yuja (Citrus junos Sieb ex Tanaka) and Other Citrus Fruit
  • 일반논문[20120630] Effects of Egg Shell Membrane Hydrolysates on Skin Whitening, Wound Healing, and UV-Protection
  • 일반논문[20110630] 불확도 추정을 통한 토마토 페이스트에서 카드뮴 및납 분석의 오차 발생 요인 규명
  • 일반논문[20100701] Antioxidant concentrations during chilling injury development in peaches
  • 일반논문[20080801] Fruit Quality, Antioxidant Contents and Activity, and Antiproliferative Activity of Strawberry Fruit Stored in Elevated CO2 Atmospheres
  • 일반논문[20080801] Harvest maturity, storage temperature and relative humidity affect fruit quality, antioxidant contents and activity, and inhibition of cell proliferation of strawberry fruit
  • 일반논문[20070901] Temperature and relative humidity effects on quality, total ascorbicacid, phenolics and flavonoid concentrations,and antioxidant activity of strawberry
  • 저서/역서[20140301] (고등학교) 원예
  • 학술발표[20230630] Development of energy bars using aronia powder and analysis of their physicochemical qualities, antioxidant compounds, and activities
  • 학술발표[20230629] Identification and profiling of key phytochemicals in ‘Warrior’ parsnip (Pastinaca sativa) first harvested in Korea
  • 학술발표[20230628] Physicochemical qualities, antioxidant composition and activity of ‘Albion’ parsnip
  • 학술발표[20230628] Assessment of physicochemical quality, antioxidant content, and activity of five guava cultivars harvested in Korea
  • 학술발표[20230628] Assessment of physicochemical quality, antioxidant compound and activity of cultivated and wild Eruca sativa
  • 학술발표[20230628] Antioxidant contents and activities of native and hybrid walnut shells
  • 학술발표[20220707] Analysis of organic acid composition and polyphenol profile of parsnip (Pastinaca sativa) using high-performance liquid chromatography first harvested in Korea
  • 학술발표[20220707] Assessment of physicochemical quality, antioxidant content, and activity of Korean welsh onion (Allium fistulosum L.) cultivated under greenhouse and open field in spring season
  • 학술발표[20220707] Antioxidant compounds and activities of Perilla frutescens var. crispa and its processed products
  • 학술발표[20220707] Development of three squeezable stick jellies using fish collagen and Hovenia dulcis Thunb. and analysis of their antioxidant properties
  • 학술발표[20210708] Assessment of physicochemical quality, antioxidant content, and activity of Korean wild chive (Allium monanthum Maxim.) harvested in different growth process
  • 학술발표[20200821] Physicochemical quality, antioxidant compound and activity of ‘TY NONARI’ cherry tomato during storage
  • 학술발표[20200701] Assessment of physicochemical quality, antioxidant compound and activity during storage of ‘Beta Tniy’ cherry tomato
  • 학술발표[20200701] Estimation of daily Korean intake of lycopene and antioxidant contents and activities from tomatoes, watermelons, and their processed products
  • 학술발표[20200701] Assessment of physicochemical quality, antioxidant compound and activity in different parts of six mini-paprika cultivars
  • 학술발표[20200701] Antioxidant compounds and activities of cherry tomatoes’ pedicel and sepals
  • 학술발표[20190628] Physicochemical characteristics and product development of blueberry
  • 학술발표[20190628] Influence of Ripening Stage and Cultivar on Physicochemical Properties and Antioxidant Compositions of Aronia Grown in South Korea
  • 학술발표[20180629] Physicochemical characteristics and product development of strawberry
  • 학술발표[20180628] Antioxidant compounds and activities of twelve varieties of sprout vegetables
  • 학술발표[20180628] Measurement uncertainty assessment and comparison of piperine analysis using HPLC and spectrophotometer
  • 학술발표[20180628] Physicochemical characteristic, antioxidant composition and activity of Aronia melanocarpa at different stage of maturity
  • 학술발표[20160525] 딸기의 성숙도에 따른 항산화능력 비교와 아세틸콜린에스터레이즈 저해효과
  • 학술발표[20160525] 분화 심비디움의 품종 및 부위별 항산화 활성 분석
  • 학술발표[20141023] 국내 블루베리의 품종 및 수확 시 성숙도가 일반품질 및 항산화성분에 미치는 효과
  • 학술발표[20140529] 국내에서 재배한 딸기의 품종별 성숙도에 따른 항산화력 및 미백효과 분석
  • 학술발표[20130829] Physico-chemical quality and antioxidant activity of omija and elderberry jelly
  • 학술발표[20130524] 8가지 과일의 부위별 항산화물질 및 총 항산화능력 비교분석
  • 학술발표[20130524] 식용 백합의 구근 및 주아의 항산화 물질 비교분석
  • 학술발표[20130524] 국내 유통중인 식용장미의 항산화물질 및 총 항산화능력 분석
  • 학술발표[20120613] Measurement uncertainty assessment of curcuminoid analysis in turmeric by HPLC with linear square fitting
  • 학술발표[20120517] Improvement liquid chromatography-charged aerosol detector method for determination of polysorbates in food
  • 학술발표[20120517] Multi-residual analysis of 18 beta-agonists in meats by HPLC-ESI-MS/MS