정윤화 사진

정윤화 | 대학원 식품영양학과(천) (자연과학2관)

  • 직급:
    교수

교수소개

단국대학교 식품영양학과에서 학사와 석사를 마치고 예비역사관(석사장교)으로 군복부를 마쳤다. 미국 University of Florida (College of Agriculture)에서 식품(생)화학을 전공하여 박사학위 (Ph.D.)를 취득하였다. 같은 대학 의대 생리학과와 농대 미생물학과에서 연구원 (research associate)으로 재직하다가 2000년 단국대학교 자연과학대학 식품영양학과 교수로 부임하였다.

교육철학

대학 교육은 전문가를 양성하는 교육이다. 교수는 졸업 후에 학생들이 해당 분야의 전문가가 될 수 있도록 지도하여야 한다. 수업 시간에는 기본지식을 겸비하고 또한 창의적으로 문제해결을 할 수 있는 전문가가 될 수 있도록 가르치며, 대학 생활을 올바로 인도하는, 교수보다는 멘토로서의 스승이 되고자 한다.

학력

  • [1985] 학사 단국대학교 / 식품영양
  • [1989] 석사 단국대학교 / 식품영양
  • [1998] 박사 University of Florida / 식품화학 / 식품생화학

주요연구분야

건강기능성 식품 개발 (항당뇨, 숙취해소 등)
건강기능식품
단백질/펩타이드
수산 식품
수산식품
식품효소
주류(술)
커피음료

컨설팅 가능 분야

건강기능식품 개발
식품효소
단백질/펩타이드
수산식품
전통식품 (전통주)
커피 음료

연구업적

  • 연구보고서[20131129] 전통 증류식소주 제조공정의 현대화 및 세계화-이론실습교육비(2/2)
  • 연구보고서[20120615] 저알코올 탁주 및 저알코올 기타주류의 개발
  • 연구보고서[20110701] 해조류를 이용한 항당뇨 건강기능식품 소재 개발
  • 연구보고서[20110601] 가공식품 세분화시장현황 및 주요수출국 식품첨가 유해물질 조사 용역
  • 연구보고서[20060628] 상황버섯을 이용한 항당뇨 건강기능식품 개발
  • 연구보고서[20040802] 오징어 부산물을 이용한 고타우린 돈육 생산에 관한 연구(2차년도)
  • 연구보고서[20030431] 생식이 정상쥐와 당뇨병쥐에 미치는 영향
  • 연구보고서[20030429] Flaxseed 를 이용한 기능성 건강식품 개발
  • 연구보고서[20020831] 타우린을 함유한 돈육생산 및 사료 개발(1차년도)
  • 일반논문[20230529] Enhancement of Bioactive Properties in Momordica charantia by Leuconostoc Fermentation
  • 일반논문[20230501] 국내산 시판 스트링 치즈의 품질특성
  • 일반논문[20220601] Gryllus bimaculatus De Geer hydrolysates alleviate lipid accumulation,inflammation, and endoplasmic reticulum stress in palmitic acid-treated human hepatoma G2 cells
  • 일반논문[20220301] A Complex of Cirsium japonicum var. maackii (Maxim.) Matisum.and Thymus vulgaris L. Improves Menopausal Symptoms and Supports Healthy Aging in Women
  • 일반논문[20220201] Evaluation of Pyrrolizidine Alkaloids in Korean Commercial Honeys and Bee Pollens
  • 일반논문[20220101] 반응표면분석법을 이용한 쌍별귀뚜라미 탈지분말 첨가 양갱의 품질특성 및 제조 조건 최적화
  • 일반논문[20211201] Comparisons of Yield, Amino Acid Composition and Antioxidant Activity of the Ten Extracts of Gryllus bimaculatus (Two-Spotted Cricket) Prepared by Different Methods
  • 일반논문[20211101] Sanitation Management Performance According to the Characteristics of Coffee Franchise Shops and Sanitation Knowledge According to the Characteristics of Employees
  • 일반논문[20210901] Determination of Pyrrolizidine Alkaloids in Teas Using Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry Combined with Rapid-Easy Extraction
  • 일반논문[20210701] Effect of Roasting Degree on the Antioxidant Properties of Espresso and Drip Coffee Extracted from Coffea arabica cv. Java
  • 일반논문[20210501] 항산화활성 최적 조건으로 추출한 산겨릅 열수 추출물의 LPS로 유도된 RAW 264.7 세포에 대한 항염증 효과
  • 일반논문[20210228] Physical and sensory characteristics of sponge cake added with pueraria lovata extract
  • 일반논문[20210201] Optimization of Extraction Conditions for Antioxidant Activity of Acer tegmentosum Using Response Surface Methodology
  • 일반논문[20210201] Physicochemical characteristics of Ethiopian Coffea arabica cv. Heirloom coffee extracts with various roasting conditions
  • 일반논문[20201201] Protective Functions of Group 3 Late Embryogenesis Abundant (G3LEA) Proteins inEnterococcus faeciumDuring Vancomycin Treatment
  • 일반논문[20201201] Sedum takesimense Protects PC12 Cells against Corticosterone-Induced Neurotoxicity by Inhibiting Neural Apoptosis
  • 일반논문[20201001] Astaxanthin Inhibits p70 S6 Kinase 1 Activity to Sensitize Insulin Signaling
  • 일반논문[20200731] Effects of freeze and hot-air drying methods on contents of physicochemical components and antioxidant activities of Eruca sativa mill
  • 일반논문[20200601] Physicochemical characteristics of El salvadoran Coffea arabica cv. Bourbon coffee extracts with various roasting conditions
  • 일반논문[20200301] High-Fat Diet Increases Fat Oxidation and Promotes Skeletal Muscle Fatty Acid Transporter Expression in Exercise-Trained Mice
  • 일반논문[20200201] Determining nicotine-related behavior changes in juvenile female rats through long-term maternal nicotine exposure
  • 일반논문[20200201] Antioxidant activities of colombian coffea arabica cv. typica caturra coffee extracts with different roasting conditions
  • 일반논문[20191231] Antioxidant Activities of Ethiopian Coffea arabica cv. Heirloom coffee extracts with different roasting conditions
  • 일반논문[20191201] Antioxidant Activities of El Salvadoran Coffea arabica cv. Bourbon coffee extracts with different roasting conditions
  • 일반논문[20190801] Antioxidant Activities of Brazilian Coffea arabica cv. Catuai coffee extracts with different roasting conditions
  • 일반논문[20190701] Quality characteristics of sponge cakes prepared from different varieties of potatoes available in Korea
  • 일반논문[20190701] Physicochemical characteristics of brazilian coffea arabica cv. Catuai coffee extracts with different roasting conditions
  • 일반논문[20190301] Bioactivity of Fermented Green Coffee Bean Extract Containing High Chlorogenic Acid and Surfactin
  • 일반논문[20190201] Physicochemical and antioxidant activity changes during storage of green coffee beans according to temperature and relative humidity
  • 일반논문[20190201] Quality characteristics of white pan bread added with Tenebrio molitor powder
  • 일반논문[20190131] Antioxidant and ACE inhibitory activities of Japanese Spanish mackerel (Scomberomorus niphonius) hydrolysates
  • 일반논문[20190131] Antioxidant activities of peucedanum japonicum thunberg root extracts
  • 일반논문[20190131] Antioxidant activity of suaeda japonica makino sprout extracts
  • 일반논문[20181201] Antioxidant activities of rumex crispus L. Root extracts and fractions
  • 일반논문[20181130] Ginsenoside Rb1 Enhances Keratinocyte Migration by a Sphingosine-1-Phosphate-Dependent Mechanism
  • 일반논문[20181031] Effect of microwave vacuum drying on the quality characteristics of garlic and chili pepper powder
  • 일반논문[20180801] The protective effects of ethanolic extract of Clematis terniflora against corticosterone-induced neuronal damage via the AKT and ERK1/2 pathway
  • 일반논문[20180301] Effect of Yeast Fermentation of Green Coffee Beans on Antioxidant Activity and Consumer Acceptability
  • 일반논문[20171201] Effect of capsaicin on the threshold of sweet, sour, salty, and umami tastes
  • 일반논문[20171101] Inhibitory activities of digestive enzymes and antioxidant activities of fermented beverages using Momordica charantia L
  • 일반논문[20170901] Physicochemical and textural properties of noodles prepared from different potato varieties
  • 일반논문[20170901] Antioxidative and Anti-Inflammatory Activities of Akebia quinata Extracts in an In Vitro Model of Acute Alcohol-Induced Hepatotoxicity
  • 일반논문[20170801] 알코올 함량에 따른 구기자 막걸리의 소비자 기호도 및 묘사 특성
  • 일반논문[20170601] Comparison of reduced acrylamide formation in chips fermented with different cultivar potatoes by Bacillus subtilis
  • 일반논문[20170601] Cellular Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Coffee Extracts with Different Roasting Levels
  • 일반논문[20170601] Probiotic characteristics of Bacillus strains isolated from Korean traditional soy sauce
  • 일반논문[20170517] Mammea longifolia Planch. and Triana Fruit Extract Induces Cell Death in the Human Colon Cancer Cell Line, SW480, via Mitochondria-Related Apoptosis and Activation of p53
  • 일반논문[20170201] EFFECT OF WATER ROUX STARTER (TANGZHONG) ON TEXTURE AND CONSUMER ACCEPTANCE OF RICE PAN BREAD
  • 일반논문[20170101] The effect of air flow in coffee roasting for antioxidant activity and total polyphenol content
  • 일반논문[20170101] A 4-Nitroquinoleneoxide-Induced Pleurotus eryngii Mutant Variety Increases Pin1 Expression in Rat Brain
  • 일반논문[20161201] Synergistic Antilisterial Effects of Mixtures of Lysozyme and Organic Acids
  • 일반논문[20160701] Antioxidant Activity of Marine Algal Polyphenolic Compounds: A Mechanistic Approach
  • 일반논문[20160601] Natural substance ms-10 improves women’s health via regulation of estrogen receptor
  • 일반논문[20160331] Bacillus sp. 발효를 이용한 감자 칩의 아크릴아마이드 저감화
  • 일반논문[20160331] The Natural Substance MS-10 Improves and Prevents Menopausal Symptoms, Including Colpoxerosis, in Clinical Research
  • 일반논문[20160229] Developing water-extracted cacao-coffee beverage: effects of temperature and time on cacao roasting and the beverage acceptability
  • 일반논문[20160229] Physicochemical, microbiological, and sensory characteristics of soy sauce fermented in different regional ceramics
  • 일반논문[20160229] Antioxidant activity and total polyphenol content of coffee extracted by three extraction methods
  • 일반논문[20160131] 발효온도가 사과와인 품질 특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20151201] Quality Characteristics and Quantification of Acetaldehyde and Methanol in Apple Wine Fermentation by Various Pre-Treatments of Mash
  • 일반논문[20151101] Influence of rice varieties on sensory profile and consumer acceptance for frozen-cooked rice
  • 일반논문[20151101] 레토르트식품에 함유되어 있는 당 함량 분석
  • 일반논문[20151101] 국내산 시판 닭 가슴살의 품질 특성
  • 일반논문[20151001] Influence of yeast strains on the physicochemical characteristics, methanol and acetaldehyde profiles and volatile compounds for Korean rice distilled spirit
  • 일반논문[20151001] Glycyrrhiza glabra L.Extract Inhibits LPS-Induced Inflammation in RAW Macrophages
  • 일반논문[20151001] Angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibition and nitric oxide (NO)-mediated antihypertensive effect of octaphlorethol A isolated from Ishige sinicola: In vitro molecular mechanism and in vivo SHR model
  • 일반논문[20151001] Effectiveness of palate cleansers on various alcoholic beverages
  • 일반논문[20150901] 저장쌀이 즉석 쌀국수의 품질 특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20150901] 한국 전통 간장의 항산화 활성
  • 일반논문[20150630] SumizymeTM을 이용한 쌀 증류주의 누룩취 저감화
  • 일반논문[20150630] 지역별 옹기에서 발효된 한국 전통간장의 항산화 활성
  • 일반논문[20150630] Effects of Corn, Potato, and Tapioca Starches on the Quality of Gluten-free Rice Bread
  • 일반논문[20150603] Physicochemical propertics and determination of key instrumental quality measurement parameters of frozen-cooked rice by correlating consumer acceptance
  • 일반논문[20150531] Maltogenic Amylase가 식빵반죽의 물성과 식빵의 품질 특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20150531] 단백질가수분해효소를 첨가한 스펀지케이크의 품질 특성
  • 일반논문[20150501] Different of similar? Acceptability of aseptic-packaged cooked rice among consumers, researchers and experts
  • 일반논문[20150430] 오디(Morus bombycis) 추출물 침지 커피의 품질 특성
  • 일반논문[20150301] Identification of key sensory attributes for consumer acceptance and instrumental quality of aseptic-packaged cooked rice
  • 일반논문[20150201] Long-term change in consumer acceptance for salt-reduced 'udon noodles soup' over repeated intake at home
  • 일반논문[20141031] The ingredients in Saengshik, a formulated ealth food, inhibited the activity of α -amylase and α -glucosidase as anti-diabetic function
  • 일반논문[20140831] 파쇄미 쌀가루를 이용한 즉석 쌀국수의 품질특성
  • 일반논문[20131201] PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF A TRYPSIN-LIKE PROTEASE FROM FLATFISH (PARALICHTHYS OLIVACEUS) INTESTINE
  • 일반논문[20131201] Prediction of Consumer Acceptability of Potato Chips with Various Moisture Contents using Survival Analysis
  • 일반논문[20131201] 증류 및 여과 방법을 달리한 증류식소주의 품질 특성
  • 일반논문[20131201] 전통누룩과 개량누룩을 이용한 상황버섯 첨가 전통 발효 증류주의 이화학적 특성
  • 일반논문[20131101] 찹쌀 첨가에 따른 전통발효주의 품질 특성
  • 일반논문[20131101] 키위를 첨가한 막걸리의 품질특성
  • 일반논문[20131001] 오디를 첨가한 막걸리의 발효기간 중 이화학적 및 미생물학적 특성
  • 일반논문[20130901] Physicochemical and Microbial Properties of the Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Banana during Fermentation
  • 일반논문[20130301] Polyphenol Oxidase Inhibitor from Blue Mussel (Mytilus edulis) Extract
  • 일반논문[20130101] Metabolomic Analysis of the Effect of Shade Treatment on the Nutritional and Sensory Qualities of Green Tea
  • 일반논문[20130101] The bioavailability of red ginseng extract fermented by Phellinus linteus
  • 일반논문[20130101] Anti-inflammatory effect of fucoidan extracted from Ecklonia cava in zebrafish model
  • 일반논문[20121231] Improvement of andropause symptoms by dandelion and rooibos extract complex CRS-10 in aging male
  • 일반논문[20121031] Purification and Characterization of Lysozyme from Filipino venus, Ruditapes philippinarum
  • 일반논문[20121024] Effect of High Hydrostatic Pressure on the Production of Conjugated Fatty Acids and Trans Fatty Acids by Bifidobacterium breve LMC520
  • 일반논문[20120831] Bioactive Compounds Extracted from Ecklonia cava by Using Protects High Glucose-Induced Damage in INS-1 Pancreatic β-Cells
  • 일반논문[20120831] Bioactive compounds extracted from Gamtae (Ecklonia cava) by using enzymatic hydrolysis, a potent α-glucosidase and α-amylase inhibitor, alleviates postprandial hyperglycemia in diabetic mice
  • 일반논문[20120831] Utilization of Whole Sweet Sorghum Containing Juice, Leaves, and Bagasse for Bio-ethanol Production
  • 일반논문[20110630] Physicochemical and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Black Garlic Extracts during Fermentation
  • 일반논문[20110430] 타우린 첨가 김치의 저온 저장 중 미생물학적 특성
  • 일반논문[20110331] 김천산 자두 후무사의 화학적 성분과 항산화 활성
  • 일반논문[20110228] 오이를 첨가한 막걸리의 발효기간 중 이화학적 및 미생물학적 특성
  • 일반논문[20101231] 타우린 첨가 김치의 저온 저장 중 화학적 특성
  • 일반논문[20101201] Chunghyul-dan acts as an anti-inflammatory agent in endothelial cells by regulating gene expression
  • 일반논문[20101130] 시판 저가 프랑스 와인의 이화학적 특성 및 기호도
  • 일반논문[20100630] Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells
  • 일반논문[20100505] Activation of PERK Signaling Attenuates A beta-Mediated ER Stress
  • 일반논문[20100331] 천연 소재 BF-7의 어린이 장ㆍ단기 기억력 향상 효과
  • 일반논문[20091031] 페피노 추출액이 흰쥐의 알코올 대사에 미치는 영향
  • 일반논문[20091031] 유통 생식제품의 미생물 오염 분석
  • 일반논문[20090901] 흑마늘 분말을 첨가한 스펀지케이크의 품질 특성
  • 일반논문[20090601] Brain Factor-7 Extracted from Bombyx mori Enhances Cognition and Attention in Normal Children
  • 일반논문[20090430] 키누레닌 대사산물에 의한 신경세포 손상에 대한 Magnolol의 보호효과에 대한 연구
  • 일반논문[20081231] 제빵용 지방 대체제 개발
  • 일반논문[20080930] New Functional Probiotic Lactobacillus sakei Probio 65 Alleviates Atopic Symptoms in the Mouse
  • 일반논문[20080831] 군 급식 위생관리와 급양 관리관의 위생 지식
  • 일반논문[20071231] Sodium Alginate 코팅이 계란의 저장시 품질에 미치는 영향
  • 일반논문[20071201] 국내산 와인 및 국내 병입 수입 와인의 이화학적 및 관능 특성
  • 일반논문[20070630] 실크단백질 효소 가수분해물이 OLEFT Rat의 혈당,혈중 인슐린과 렙틴분비에 미치는 영향
  • 일반논문[20070131] Induction of cell cycle arrest and apoptosis in HT-29 human colon cancer cells by the dietary compound luteolin
  • 일반논문[20061229] 실크단백질 효소 가수분해물이 2형 당뇨 마우스의 혈당 및 혈청지질에 미치는 영향
  • 일반논문[20061228] 시판 고등어의 지방산 조성 및 무기질 함량
  • 일반논문[20061130] 실크단백질 효소 가수분해물이 2형 당뇨 마우스 C57BL/KsJ db/db의 혈당에 미치는 영향
  • 일반논문[20061031] 군 급식에 대한 장병들의 만족도
  • 일반논문[20041231] Effects of an Ethylacetate Fraction of Chrysanthemi Flos on the Antioxidative System and Lipid Profile in Rats with Ethanol-Induced Liver Damage
  • 일반논문[20041031] 타우린을 첨가한 김치의 발효 특성
  • 일반논문[20041030] 화분에서의 조단백질 및 환원당 추출시 단백질 분해효소가 미치는 영향
  • 일반논문[20040930] Hepatoprotective Effects of Allium monanthum MAX. Extract on Ethanol-Induced Liver Damage in Rat
  • 일반논문[20040630] Detection properties ofirradiated ostrich meat by DNA comet assay and radiation-induced hydrocarbons
  • 일반논문[20040630] Saengshik, a Formulated Health Food, Decreases Blood Glucose and Increases Survival Rate in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats
  • 일반논문[20040228] 현미와 백미의 품종별 무기질 함량
  • 일반논문[20031230] 현미와 백미의 품종간 아미노산 조성
  • 일반논문[20030730] Extraction, fractionation and activity characteristics of proteases from shrimp processing discards
  • 일반논문[20030630] 식이내 타우린 첨가가 비육돈의 성장, 등지방두께, 체내 콜레스테롤 및 타우린 농도에 미치는 영향
  • 일반논문[20030630] Dietary taurine intake and serum taurine levels of women on Jeju Island
  • 일반논문[20030330] 유자, 대추, 감의 식이섬유 검색 및 정량
  • 일반논문[20021231] Extraction and electrophoretic characterization of rice proteins
  • 일반논문[20020228] 비돈육에 있어 황기, 인삼, 양파 혼합물의 급여가 성장 및 도체 특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20010831] The effect of crawfish proteases on inactivation and the hydrolytic cleavage of pectic enzymes
  • 일반논문[20010831] Transglutaminase 첨가가 튀긴 어묵의 레올로지 특성에 미치는 영향
  • 일반논문[20001031] 마이크로웨이브 추출조건에 따른 섬쑥부쟁이 추출물의 총 폴리페놀 함량 및 전자공여 작용 변화
  • 일반논문[20000831] Purification and characterization of proteases from hepatopancreas of crawfish (Procambarus clarkii)
  • 일반논문[19991231] 매실과육과 매실착즙박의 이화학적 특성
  • 일반논문[19971031] Isolation and Characterization of Pectinesterase from Valencia Orange
  • 저서/역서[20150301] 식품화학 길라잡이
  • 저서/역서[20110910] 재미있는 식품화학
  • 지식재산권[20200110] 덱스트란-결합 라이소자임 제조방법, 이를 포함하는 세균성 이질 및 바이러스성 출혈성 패혈증 질환의 예방 또는 치료용 조성물(METHOD FOR MANUFACTURING A DEXTRAN-BINDING LYSOZYME, COMPOSITION FOR PREVENTING AND TREATING SHIGELLOSIS AND VIRAL HEMORRPHAGIC SEPTICEMIA COMPRISING THE SAME)
  • 지식재산권[20200102] 감자 분말 발효용 조성물, 발효 감자 분말 제조 방법, 이를 이용하여 제조된 발효 감자 분말 및 이를 포함하는 발효 감자 식품(COMPOSITION FOR FERMENTING A POTATO POWDER, METHOD FOR MANUFACTURING FERMENTED POTATO POWDER, FEREMENTED POTATO POWDER USING THEREOF AND FERMENTED POTATO FOOD COMPRISING THE SAME)
  • 지식재산권[20191213] 글루텐 프리 감자 스폰지 케이크 제조방법(Method for manufacturing gluten -free potato sponge cake)
  • 지식재산권[20190503] 기탁번호 KCTC18665P로 기탁된 류코노스톡 메젠테로이드 MKSR(Leuconostoc mesenteroides MKSR)균주 , 이를 포함하는 당뇨 예방 또는 개선용 건강기능 식품 및 식품첨가제(Leuconostoc mesenteroides MKSR,a health functional food and food additive for preventing or improving diabetes comprising the same)
  • 지식재산권[20170915] 한국 전통 간장에서 분리된 신규 바실러스 균주 및 이를 함유하는 프로바이오틱스(Novel Bacillus sp. Isolated from Korean Traditional Soy Sauce and Probiotics Containing Thereof)
  • 지식재산권[20170822] 아크릴아마이드가 저감된 전분질 가공 식품의 제조방법(Method for manufacturing of reduced-acrylamide starchy processed foods)
  • 지식재산권[20150422] 여주 발효 음료 및 그 제조 방법
  • 학술발표[20171110] Energy Metabolism Induced by Caloric Reduction and Exercise: Irisin as a Regulator of Energy Balance
  • 학술발표[20171108] Rapid Analytical Method for Identification of Caffeic and Rosmarinic Acid in Thymus vulgaris by Using HPLC
  • 학술발표[20171108] Process Optimization and Quality Characteristics of Potato Bugak by Response Surface Methodology
  • 학술발표[20171108] Thermostable Characteristics of Asparaginase and Glutaminase from Bacillus amyloliquefaciens
  • 학술발표[20171108] Quality Characteristics of Potato Jeungpyeon Fermented by Saccharomyces cerevisiae and Leuconostoc mesenteroides
  • 학술발표[20150826] Antibacterial Effects of the Culture Supernatant of Selected Lactobacilli Strains
  • 학술발표[20150826] Effect of Yeast Fermentation on Antioxidant Activity of Coffee
  • 학술발표[20150825] Physicochemical Properties and Consumer Acceptance of
  • 학술발표[20150825] Reduction of Browning and Acrylamide Formation in Potato
  • 학술발표[20150825] Quality Characteristics of Rice Pan Bread with Water Roux Stater
  • 학술발표[20150825] Quality Characteristics of Licorice Extract Containing Chicken Gangjeong Sauce
  • 학술발표[20150604] Enhanced Health Functionality of Yogurt Added with Momordica charantia L.
  • 학술발표[20150604] Screening of Bacillus spp. with Potential Probiotic Properties Isolated from Korean Traditional Soy Sauce
  • 학술발표[20150604] Quality of Commercial Broiler Breast Fillets Retailed in Korea
  • 학술발표[20150604] Synergistic Antimicrobial Effects of Lysozyme and Organic Acids on Listeria monocytogenes and Vibrio parahaemolyticus
  • 학술발표[20150604] Effects of Fermentation on Color and the Acrylamide Formation of Potato Chips
  • 학술발표[20140826] The effect of a position in evaluation of overall liking questions in acceptance tests
  • 학술발표[20140826] Identification of grpi[ ideals for commercial instant coffee product using euclidian distance ideal point modeling
  • 학술발표[20140826] Prediction of sensory crispness of potato chips using a reference-calibration method
  • 학술발표[20121102] Identyfying drivers of linking for Makgeolli with the addition of different Hongcho (Pomegranate, Bluberry and Black berry)
  • 학술발표[20121102] Quality characterization of glucomannan added rice pan bread
  • 학술발표[20121102] Physicochemical and sensory properties of Makgeolli with addition of Hongch (Pomegranate, Bluberry and Blackberry)
  • 학술발표[20121102] Influence of light wavelength on fatty acid compositions of Chlorella vulgaricus
  • 학술발표[20121102] Quality characterization of Brocoli Powder added rice pan brad
  • 학술발표[20121102] Quality caracterization of rice bread added with collagen
  • 학술발표[20121101] Anti-inflammatory effect of essential oils from Pinus koreaiensis
  • 학술발표[20121101] β-secretase inhibitory activity of carnosine conjugated hydroxy cinnamic acids
  • 학술발표[20121101] Immunomodulation effect of crude polysaccharides extracted from red ginseng bark
  • 학술발표[20121101] Antioxidant actitities of Glycine max (L.) Merr. hull
  • 학술발표[20120919] Production of Cellulosic Ethanol from Sugarcane Treated with Dilute Ammonia at Moderate Temperature
  • 학술발표[20120919] Anti-diabetic effects of cereals and pulses in saengshik
  • 학술발표[20120919] Anti-diabetic effects of vegetable ingredients in Saengshik
  • 학술발표[20120615] Physicochemical and Sensory Properties of Commercial Makgeolli
  • 학술발표[20120615] Fermentative Properties of Makgeolli wih the Addition of Cutivated Wild Ginseng
  • 학술발표[20120615] Fermentative Properties of Makgeolli with the Addition of Schizandra chinensis
  • 학술발표[20120614] Effects of Corn Starch, Poato STarch and Tapioca STarch on the Quality of Gluten-free Rice Bread
  • 학술발표[20111102] Inhibitory effect of seaweed ethanol extracts on glucose uptake in human Caco-2 cells
  • 학술발표[20111102] Antioxidant activity of peptides derived from sesame oil meal proteins by enzymatic hydrolysis
  • 학술발표[20111102] Antioxidant Activiteis of Walnut Husk water and ethanol extracts
  • 학술발표[20111102] Inhibitory effect of seaweed ethanol extracts on alpha-glucosidase and alpha-amylse activities, and the metabolic regulation on glycolsis i HepG2 cells
  • 학술발표[20111102] Production of enzymatic hydrolysates wit anioxidant activity from rice protein
  • 학술발표[20111101] Microbiological, Chemical and Sensory Charactristics of Korea Glutinous Rice Wine, Makgeolli
  • 학술발표[20111101] Viscoelasic Properties of Cheddar Cheese Under Various Temperature Conditions
  • 학술발표[20101029] Physicochemical and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Eggplant during Fermentation
  • 학술발표[20101029] Physicochemical and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Banana during Fermentation
  • 학술발표[20101029] Physicochemical and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Soy Bean Sprout during Fermentation
  • 학술발표[20101029] Physicochemical and Microbial Properties and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Bell Pepper during Fermentation
  • 학술발표[20101029] Physicochemical and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Mulberry during Fermentation
  • 학술발표[20101029] Physicochemical and Microbial Properties of Korean Traditional Rice Wine, Makgeolli, Supplemented with Kiwi during Fermentation
  • 학술발표[20101028] Antioxidant Activities of Black Garlic during Aging
  • 학술발표[20100618] 김천산 자두의 용매별 추출물의 항산화 활성
  • 학술발표[20100617] 김천산 자두의 화학적 성분
  • 학술발표[20091106] 생마늘과 흑마늘 추출물이 위암세포주 MKN74의 Apoptosis에 미치는 영향
  • 학술발표[20091106] 버섯 추출물의 위암세포주 MKN74에서의 항암 활성
  • 학술발표[20091105] 서울지역 일부 초등 영양교사의 직무만족도
  • 학술발표[20091105] 잔반 없는 날 급식메뉴에 대한 학생들의 만족도 및 기호도
  • 학술발표[20091105] 분당 지역 일부 초등학생들의 식습관과 영양지식
  • 학술발표[20091105] 경기도 부천 일부 중학생의 식품위생지식 및 식품위생실천
  • 학술발표[20091105] 경기 일부 지역 초등학생의 식습관과 영양상담에 관한 인식
  • 학술발표[20091105] 서울지역 일부 직업전문학교 조리과 학생들의 조리사 직업 인식도
  • 학술발표[20091105] 경기도 용인 일부 초등학생들의 식습관 및 스트레스가 비만에 미치는 영향
  • 학술발표[20081015] 암종별 혈중 셀레늄, 비타민 A와 비타민 C의 농도 비교
  • 학술발표[20081015] 감태 열수 추출물이 streptozotocin 유발 당뇨쥐의혈당에 미치는 영향
  • 학술발표[20081015] '임원십육지' 정조지에 나타난 채소 식품의 기능성
  • 학술발표[20081013] '임원십육지' 정조지에 나타난 곡류식품의 고찰
  • 학술발표[20080620] 우리나라와 싱가포르의 초등학교 교과서의 영양교육 관련 내용 비교
  • 학술발표[20080620] Selenium Levels in whole Blood and Hair of Cancer Patients
  • 학술발표[20080620] 초등학생 학부모의 가공식품 구입 패턴
  • 학술발표[20080620] 초등학생의 건강기능식품 섭취실태
  • 학술발표[20080620] 한 미 일 학교우유급식 관리체계 비교
  • 학술발표[20080620] 초등학생 학부모의 건강기능식품에 대한 인식도
  • 학술발표[20080620] 초등학생 학부모의 트랜스지방/포화지방에 대한 인식도
  • 학술발표[20080620] 흑마늘을 첨가한 스폰지 케익의 품질 특성
  • 학술발표[20080620] 제빵용 지방대체제 개발
  • 학술발표[20080619] The Anti-diabetic Effects of Ecklonia cava Extract on RIN Cell Line
  • 학술발표[20071121] Proliferator-activated deceptor A (PPAR A) against on liver in hyperlipidemic condition
  • 학술발표[20071019] 페피노 추출액이 ADH 및 ALDH 활성에 미치는 영향과 alcohol 투여 rat에서의 혈 중 alcohol 및 acetaldehyde 함량 변화
  • 학술발표[20071019] 감태 추출물의 alpha-glucosidase 활성 및 beta-cell 활성과 기능에 미치는 영향
  • 학술발표[20071018] 우리나라 군 급식의 아웃소싱 시행에 관한 연구
  • 학술발표[20071018] 장병들의 군 급식에 대한 만족도
  • 학술발표[20070622] 김치로부터 분리한 Lactobacillus sakei probio65가 아토피 피부염에 미치는 영향
  • 학술발표[20070511] 실크단백질 효소 가수분해물이 OLEFT Rat의 혈당, 혈중 인슐린 및 렙틴분비에 미치는 영향
  • 학술발표[20061020] 상황버섯 추출물의 alpha-glucosidase 활성 저해 및 C57BL/KsJ db/db 마우스 혈당에 미치는 영향
  • 학술발표[20061020] Immnoactivity of cell fractionation of Lactobacillus sakei probio65 isolated from Kimchi
  • 학술발표[20061019] Characteristics of Lysozyme from Filipino venus, Ruditapes phlippinarum
  • 학술발표[20061019] 군 급식소의 위생교육 실태와 위생지식 수준
  • 학술발표[20061019] 군 급식소의 위생관리 수준
  • 학술발표[20060625] Effect of sulfation on the structural and biological properties of oat β-glucan
  • 학술발표[20060520] 메밀 추출 음료의 이상 침전의 원인 및 방지
  • 학술발표[20060520] 메밀 추출 음료의 최적 볶음 조건과 추출 조건
  • 학술발표[20051021] C57BL/KSJ-db/db 마우스에서 실크펩타이드의 혈당강하효과
  • 학술발표[20051021] Luteolin 이 인간의 대장암세포인 HT-29 세포의 PI3K(phosphoinositide 3-kinase)/Akt pathway에 미치는 영향
  • 학술발표[20051021] Streptozotocin 유발 당뇨쥐의 혈당 및 혈중 지질조성에 미치는 실크펩타이드의 영향
  • 학술발표[20051021] 군 급식제도의 실태
  • 학술발표[20051021] 병사들의 군 급식에 대한 만족도
  • 학술발표[20051020] 시판 선식의 품질 평가
  • 학술발표[20051019] 시판 선식의 안전성
  • 학술발표[20041119] 국내산 및 수입산 고등어의 색도 및 아미노산 조성
  • 학술발표[20041119] 국내산 및 수입산 고등어의 무기질 함량 및 지방산 조성
  • 학술발표[20041022] 동량수거법(Duplicate portion collection)에 의한 일부 지역 여성의 식사섭취량, 수분섭취량 및 영양소섭취량
  • 학술발표[20040624] 단백질 분해효소 처리에 의한 화분추출물 제조
  • 학술발표[20040624] Chemical and microbial properties of taurine added Kimchi
  • 학술발표[20040501] 우리나라 일부 여성의 적혈구 항산화효소 활성와 혈중 셀레늄 농도의 지역별 비교
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  • 학술발표[20040421] Vitamin U in medicinal food plants
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  • 학술발표[20030713] Detection Properties of Gamma-Irradiated Corn Starch and Panicum miliaceum and Their Quality Changes During Storage Following Re-irradiation
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  • 학술발표[20030524] 밀가루 발효물로 만든 빵이 생쥐의 장관면역활성에 미치는 영향
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  • 학술발표[20010526] Dietary taurine intake of women in Jeju Island
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  • 학술발표[19980625] Effect of Proteases from the Hepatopancreas of Crawfish on Pectinesterase and Pectate Lyase
  • 학술발표[19970616] Separation and Characterization of Pectinesterases from Valencia Orange
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  • 학술발표[19940626] Invactivation of Pectinesterase by Proteases of Stomachless Organisms
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